Så anordnar du en begravning i Nacka

Att anordna en begravning i Nacka kan vara både svårt, jobbigt och otroligt känslosamt. Mister man en nära anhörig uppstår ofta en stor sorg och tunga smärtor som man måste få bearbeta och ta itu med. Det tar både tid och energi, och tid är sällan något som man har särskilt gott om efter det att en person har avlidit. 

Det finns nämligen vissa regler i Sverige som säger att en begravning måste ske inom en månad från dödsfallet. Trots att man inte behöver anordna begravning och avskedsceremoni eller minnesstund samtidigt om man inte vill det så krävs det ändå att man genomför begravningen inom denna tidsram. Och för det krävs det ofta lite planering.

Ta hjälp med att anordna en begravning

Planeringen av en begravning är ofta inte heller det helt enkelt. Det är många saker som ska planeras och ordnas med, det finns ofta en hel del riktlinjer som ska följas, och så finns det även en känslomässig aspekt som inte får glömmas bort. Något som kan underlätta väldigt om man själv inte har koll på eller orkar sätta sig in i detta är att anlita en begravningsbyrå. 

En begravningsbyrå kan hjälpa dig med allt från att planera hela begravningen såväl som efterföljande ceremoni och minnesstund som att sätta upp en dödsannons, beställa blombud, välja begravningsplats och ta itu med juridiska frågor. De finns med andra ord där för att hjälpa dig med det du själv inte orkar, har tid eller lust med.

Ta hjälp med att anordna en begravning

Planering är A och O

Oavsett om du bestämmer dig för att själv anordna begravningen till den avlidne eller om du tar hjälp av en utomstående aktör är det viktigt att tänka på att planering är A och O. Det speciellt om du vill genomföra en kyrklig begravning och därmed måste anpassa dig såväl som planera i samråd med Svenska kyrkans ordningar och riktlinjer. 

Planeringen är dock inte bara viktig för att du ska få koll på allt som måste genomföras och ordnas med såväl innan och under som efter begravningen. Utan planeringen är även otroligt viktigt för att du, och även andra inblandade, ska ha möjligheten att känna ett visst lugn och en trygghet i samband med händelsen och allt som hör där till.

Kyrklig eller borgerlig begravning?

Något du som ansvarig nära anhörig måste avgöra på egen hand är om begravningen ska vara kyrklig eller borgerlig. Detta kan du såklart få hjälp med att fatta ett beslut om av den begravningsbyrå du väljer att anlita, men valet måste tas. Och det innan ni sätter igång med allt vad heter planering och arrangerande. 

Vill du ha lite mer fria tyglar när det kommer till begravningens och ceremonins upplägg är det en borgerlig begravning som är aktuell. Denna kan göras religiös vid önskan, men du slipper samtidigt anpassa dig efter och följa alla de traditionsenliga riktlinjer som Svenska kyrkan har. Vill du ha en helt traditionell begravning i kyrkan ska den dock vara just kyrklig.

© 2022 Nackabegravning.se